Till en början var Råd och Rön ett informationsblad som Konsumentinstitutet gav ut. Bladet bestod av fyra sidor och gick ut till de svenska hushållen tio gånger per år.
Till en början tipsade Råd & Rön om hur man tvättar kläder på rätt sätt, vilka soffor konsumenterna absolut inte skulle köpa och de tipsade också om vilka öppnare för konservburkar man bör köpa.
Om Råd och Rön
År 1972 fick Råd och Rön det format som hänger med än idag. Tidningen består nu av 28-32 sidor per nummer. År 1973 blev Konsumentinstitutet nerlagt och Konsumentverket växte fram. Vidare ledde detta till att Råd och Rön blev en av Sveriges största tidningar. Detta eftersom frågor och funderingar uppstod i samband med Konsumentverkets framfart.
Granskar produkter och presenterar resultat
Konsumentverket har granskat en del produkter genom åren och Råd och Rön har sedan tagit vid. De har sedan publicerat resultaten av dessa tester vilket har hjälpt konsumenter att inte bli lurade när de handlar. Åren har gått och Råd & Rön testar numera bland annat produkter som kaffefilter, tvättmedel, tomatpure, solkräm, färdigrätter, med mera.
Utvecklas ytterligare
Råd och Rön skriver också om andra områden så som etik, moral, miljö och mat. De har därmed breddat sina intresseområden vilket i sin tur tilltalar bredare målgrupper. Det ökar skalan av aktiva läsare, vilket gör att tidningens budskap når ut till fler intressenter.
År 2006 fick Råd och Rön nya ägare och de gick från att vara ägda av Konsumentverket till ägande av Sveriges konsumentråd. Det är en organisation som arbetar för ökat inflytande hos konsumenterna.
År 2008 hade Råd & Rön funnits i 50 år och 2015 fick de sin nuvarande design. Under 2018 fyllde tidningen 60 år och år 2020 fick den en helt ny design online. Denna design hänger med än idag och finns på deras hemsida.
Råd och Rön – Ett urval av olika tester
På hemsidan kan du läsa om en del olika tester som Råd och Rön gjort. En av de senaste testerna handlar om robotgräsklippare. Här har 50 robotgräsklippare blivit testade och fokus har legat på modeller som är avsedda för att klippa gräs på vanliga villatomter. Testet visade att de billiga varianterna går lika bra att använda som de modellerna som kostar lite mer.
Ac-apparater
Ett annat test som gjorts är av portabla AC-apparater. De testade 24 modeller och de bästa av dem visade sig kyla snabbt och sprida den kylda luften jämnt, vilket de mer prisvärda och billiga sorterna inte gjorde. Testet visade också att användarna kan förvänta sig en förhöjd kostnad på elräkningen då de använder portabla AC-apparater.
Test av bakpulver
Ett tredje test som finns på hemsidan är ett test av det bästa bakpulvret. I detta test har Råd & Rön testat elva stycken olika, där fem av dessa var ekologiska. Det fanns en stor skillnad mellan de bästa och sämsta. Genom att använda bakpulver i recept för scones kunde resultatet visa att testpersonernas färdiga scones vuxit med 113 procent som bäst och 40 procent som sämst i förhållande till varandra.
Robotdammsugare – dyr eller billig?
Det har också testats hur bra robotdammsugare är. I detta test ingick 65 stycken robotdammsugare som hade ett värde på 1 500 kronor till 10 000 kronor. Testet visade att de flesta modeller suger upp små smulor och smått skräp utan problem men att många av de dammsugare i testet har stora problem att suga upp damm.
Pulsklocka
Test av pulsklocka, smartklocka, träningsklocka och aktivitetsarmband finns också på Råd & Röns hemsida. Detta test har visat att alla testade klockor och armband kan mäta hur mycket du rör dig och även mäta din puls. Testpersonerna har förutom det testat hur noggrant de räknar steg, hur bra de fungerar utan koppling till mobiltelefon samt hur lätta eller svåra de är att använda.
Populärt med sladdlös dammsugare
Råd & Rön har också genomfört test av 109 skaftdammsugare som också är utan sladd. I detta test har de kontrollerat hur dammsugaren klarar av att suga upp damm och smulor på hårt golv, hur bra den suger upp cornflakes på en matta, hur bra den suger upp smulor i springor, med mera. De har också testat ljudnivån och hur mycket energi en sådan dammsugare förbrukar vid användning.
Olika hörlurar
Test av hörlurar, både med och utan sladd, finns också att tillgå på hemsidan. Råd & Rön har här testat 200 par hörlurar varav 165 stycken av dem är trådlösa. Hälften av hörlurarna hade öronsnäckor och resten av dem hade kåpor som går över öronen. Testet visade att det finns en enorm skillnad i kvalitet på ljud. Testpanelen varnar för dåliga hörlurar och vilka du absolut inte bör lägga några pengar på.
Test av bilbarnstol
Om det är så att du står inför att köpa en ny bilbarnstol är det bra om du tittar in på hemsidan och läser det test som Råd och Rön har gjort. Då det kommer till säkerhet bör du alltid läsa tester innan du bestämmer dig för att köpa en viss produkt.
I det test som gjorts över bilbarnstolar och babyskydd hos Råd och Rön har testpersoner provat 52 olika bilbarnstolar. Bland dessa ingår babyskydd för nyfödda, vanliga bilbarnstolar för barn som är tre till fyra år gamla samt stolar du fäster med bilbälte, för något äldre barn.
Med hjälp av simulering testas de olika stolarna och de krocktest som utförs hos Råd & Rön är i regel tuffare än vad standard kräver. Detta för att kunna få fram det bästa möjliga resultatet från testet. De har bland annat testat hur bilbarnstolen klarar frontal- och sidokrockar, hur lätt stolen eller babyskyddet är att montera i din bil samt hur bra barnet faktiskt sitter i stolen.
Övriga tester som kaffemaskin
Test har gjorts av blanda annat tvättmaskin och bäddmadrass.
Råd & Rön testade 99 tvättmaskiner, varav de är både frontmatade och toppmatade. Testerna visade att många maskiner tvättar någorlunda rent men har en sämre funktion då det kommer till sköljning. Här spelar inte priset på maskin någon större roll utan du som konsument kan hitta maskiner för cirka 5 000 kronor som gör ett utmärkt jobb.
Tester har gjorts på sängar och olika bäddmadrasser. Resultatet av detta test var att bara för att sängen kostar massor med pengar, så sover du inte bättre. Även här visade det sig att den prisvärda varianten duger bra och ger en fin nattsömn med god komfort.
Vanligt med elcykel
På deras hemsida finns inte bara tester redovisade utan det finns också artiklar om olika produkter så som elcyklar. I den artikeln presenterar de rekord som försäljningen bidrog till under år 2015 och de intervjuar även en användare av elcykel. De nämner också att de billigaste cyklarna som går på el kostar 10 000 kronor och de dyrare modellerna kostar 70 000 kronor. Artikeln består också av intervjuer med cykelhandlare som har elcyklar i sitt sortiment.
Förutom detta finns det artiklar om hemlarm, jordnötssmör samt fakta om olika solceller. Det har också skrivits artiklar om schampo och vilka skadliga ämnen som finns i ekologiska varianter.
Råd och Röns ”Svarta listan”
En funktion som Råd och Rön också har är den så kallade ”Svarta listan”. Denna finns till för att varna konsumenter för företag som struntar i Allmänna reklamationsnämndens beslut. För att få tillgång till listan behöver du vara prenumerant hos Råd och Rön.