Mouna Esmaeilzadeh medverkar ofta i Nyhetsmorgon på TV4, där hon blivit känd som doktor Mouna. Där stillar hon tittarnas nyfikenhet på allt som rör människohjärnan. Hon är utbildad filosof och läkare, och senare har hon disputerat i neurovetenskap. Hon kallar sig själv hjärnforskare och entreprenör.
Hon har blivit något av en kändis i och med sin medverkan i Nyhetsmorgon. Hon har även varit en deltagare i Let´s Dance säsongen 2022 och medverkat i Sommar i P1 år 2018. Men egentligen är hjärnforskningen hennes främsta framgång. Hon är en ledande expert inom “framtidshälsa”. Hon tror att vi människor kan leva tills vi är 150 år gamla med hjälp av artificiell intelligens, genteknik och robotar.
Mouna Esmaeilzadehs klinik
Mouna Esmaeilzadeh var grundare till kliniken SciLife Clinic som är belägen i Stockholm. Hon förespråkar en preventiv hälsovård där man försöker hitta sjukdomar innan de ens har börjat ge symtom. Hon har dragit liknelsen vid att man besiktigar sin bil för att hitta eventuella fel och åtgärda dem innan bilen går sönder. Hon menar att vi människor borde tänka likadant med våra kroppar. Med hjälp av gentester och provtagningar ska man kunna kartlägga eventuella hälsorisker och faror för sjukdom.
Det som Mouna Esmaeilzadeh förespråkar är ett skifte i vården – att gå från symptomatisk till förebyggande hälsovård. Hon vill revolutionera hälsa och vetenskap. Hon tror starkt på att vi människor kan bli så mycket äldre med hjälp av livsstil och medicinska behandlingar. Hon hävdar att vi redan nu kan bli 150 år gamla. Den nu levande äldsta personen i världen är en 118-årig kvinna i Frankrike. Vi kan inte veta säkert, men vi är möjligtvis på väg mot det Mouna Esmaeilzadeh hävdar.
Har Mouna Esmaeilzadeh barn och familj?
Man kan undra över hur en framgångsrik kvinna som Mouna Esmaeilzadeh lever. Har hon barn och familj? Ja, det har hon också hunnit med. Hon är gift med Rasmus Ingerslev som är en dansk gymentreprenör. Tillsammans har de två barn. Hon har en bror som också blivit framgångsrik: Saeid Esmaeilzadeh. Han är en kemist som har skapat innovativa företag som bygger på ledande akademisk forskning.
Mouna Esmaeilzadeh är alltså både en karriärkvinna och mamma. Hon har i intervjuer kallat sig själv en “hönsmamma”, något hon inte trodde om sig själv innan hon fick barn. Hon hade sett sig själv som en tuff karriärkvinna som bara skulle “ploppa ut några barn” och sedan leva som förut. Men att bilda familj och bli mamma var en mer chockartad upplevelse. Hon kände sig otroligt överbeskyddande mot sina barn, därav att hon kallar sig hönsmamma.
En fantastisk historia – från flykting till framgångsrik
Det som är mest fascinerande med Mouna Esmaeilzadeh är att hon nått stora framgångar trots att hon hade en väldigt tuff start i sitt liv. Hon föddes år 1980 i Irans huvudstad Teheran, under den då pågående iranska revolutionen. Familjen levde gömda på grund av att föräldrarna var politiska aktivister som stod på regimens dödslista. Det blev till slut ohållbart, så familjen var tvungen att fly landet. Det blev en dramatisk resa genom bergen till Turkiet.
Under flykten inträffade en olycka. Mouna satt hos sin mamma på en hästrygg. Det var mitt i kalla vintern, och när hästen halkade till föll Mouna ur sin mors armar ner i djup snö. Det tog ett tag innan hon hittades igen, då var hon nerkyld och saknade puls – hon var tekniskt sett död. De kom till en kurdisk bergsby och fick hjälp av några kvinnor från byn att värma upp Mouna, och plötsligt började hon andas igen. Både Mouna själv och hennes familj ser på det som ett mirakel – hon fick en andra chans i livet.
De kom till slut till Sverige, och 40 år senare är Mouna Esmaeilzadeh en framgångsrik och känd kvinna i Sverige. Det är en livshistoria som är imponerande på många sätt.
Tilldelades Mensapriset år 2019
Varje år delas Mensapriset ut av Mensa Sverige för att uppmärksamma en idé, handling eller gärning som främjar mänsklig intelligens. År 2019 fick Mouna Esmaeilzadeh Mensapriset. En del av motiveringen var att hon motiverar oss till att se på framtiden som ljusare än vad vi tror. Hon är optimist och talar ofta om “framtidens mirakler”, mirakler baserade på vetenskap. Hennes dröm är en framtid utan fattigdom och sjukdomar – med hjälp av den tekniska utveckling som mänskliga hjärnor skapat. Hon vill även demokratisera kunskap och göra vetenskap sexig. Mouna Esmaeilzadeh har stora visioner för hela mänskligheten, minst sagt!